Bier serveren

De ‘gouden regels’ voor het tappen van een biertje

Het glas
Bierglazen moeten vetvrij zijn en worden daarom regelmatig ontvet met bierglansmiddel of soda. Voordat je gaat tappen moet je het glas goed spoelen in koud stromend water.

Tappen
Eerst laat je het lekwater uit het glas lopen. Vervolgens trek je de biertap in één keer open. Belangrijk is dat je het glas eerst schuin onder de kraan houdt. Zodra het glas bijna overstroomt houd je het glas recht. Daarna sluit je de kraan en zet het glas neer (niet onder de tapkraan omdat deze altijd nog nadruppelt en er zo luchtbelletjes in de schuimkraag ontstaan).

 

Afschuimen
Terwijl het bier nog opkomt, schuim je het met een natte spatel in één vloeiende beweging af. Dit heet ‘levend schuimen’, hierdoor voorkom je dat er luchtbelletjes op/in het schuim komen.

Serveren
Eerst het bierviltje voor de gast neerleggen, met het logo naar de gast toe. Vervolgens serveer je het glas bier, ook nu weer met het logo naar de gast toe. Belangrijk is dat je het glas aan de onderkant beetpakt en niet bij het drinkgedeelte.

Het tappen van bier

Flesbier
Naast tapbier is er ook bier in flesjes, dat ook om een goede behandeling vraagt. Enkele tips voor het bewaren en serveren van bier op fles.

Bewaren
Bewaar flessenbier op een koele en donkere plaats.
Flessenbier kent twee "vijanden" en dat zijn licht, zowel zon- als kunstlicht en hoge temperaturen.

De juiste serveertemperatuur
Over het algemeen dient flessenbier koel of gekoeld gedronken te worden.

De ideale drinktemperatuur voor pilsener en de ‘doordrink’ speciaalbieren zoals wit en blond bier ligt tussen de 6ºC en 8ºC.

Serveren van een flesje bier:
Pak je dienblad en wrijf deze droog met een theedoek, leg hierop 1 viltje klaar.
Spoel het glas goed in koud stromend water. Zorg dat er geen (of zeer weinig) water achterblijft in het glas.
Zet het glas op het dienblad.
Pak het flesje bier uit de koelkast.
Maak het flesje open.
Loop met het dienblad naar de gast.
Laat het spoelwater uit het glas, op je dienblad lopen en zet het glas weer op het dienblad.
Leg het viltje deze met logo leesbaar naar de gast toe.
Pak het glas aan de onderkant beet en plaats het met het etiket naar de gast toe.
Plaats het bierflesje rechtsboven het glas (gezien vanuit de gast) op het viltje met het etiket naar de gast toe.