Flamberen tijdens de bereiding
Zorg als je gaat flamberen in ieder geval dat je een passend deksel bij de hand hebt, zodat je de vlam kan doven als het misgaat.

Flamberen als tafelbereiding

Gaat het je niet alleen om de smaak, maar wil je een spectaculaire tafelbereiding aan je gasten presenteren? Dan kan je ook aan tafel flamberen, vlak voor of net na het opdienen van het gerecht.

Verwarm de drank dan allereerst kort in een pannetje op het fornuis (niet laten koken!). Daarna kan je twee dingen doen: giet de warme drank over het gerecht en steek het dan op het bord aan, of giet de drank al brandend over het gerecht. In het laatste geval kan je de drank in het pannetje aansteken en vervolgens direct uit de pan of met een sauslepel over het bord gieten.

Vuur
De vlam in de pan ontstaat door de combinatie van 3 dingen:
- Hitte               ( = de gloeiend hete bovenrand van de pan)
- Brandstof        ( = alcohol)
- Zuurstof          ( = overal om ons heen)